MIT
HOL

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás, Dunakeszi

Terület: VÁCI TÉRSÉG
Tegye a programot: A kosárba

Akik a Duna bal partja mentén, a Dunakanyar kedvelt kirándulóhelyeire utaznak nem számítanak arra, hogy a Római Birodalom határfolyójának túlpartján is római katonai erődítmények álló romjaival találkozhatnak.

Ezt az élményt élhetik át azok, akik a Budapesttől északra fekvő Dunakeszin, a rév közelében, a hangulatos folyóparti utcán sétálnak és megállnak a Dunasor 28-31. számú házak magas támfala előtt. Itt egy leszakadt faltömböt láthatnak, amelyről sokáig csak kevesen tudták, hogy egykor egy barbár földre előretolt római erőd falaihoz tartozott. Hála Dunakeszi diákságának, erre ma már egy ismertető tábla is felhívja a figyelmet.

A látnivalók azonban nem korlátozódnak erre a faltömbre. A 2004 óta műemlékké nyilvánított Duna sor 28. számú ház kertjében és alagsorában – köszönhetően példaértékű összefogásnak - megtekinthetők nemcsak ennek az erődnek magasan megmaradt látványos falai és egy tornya, hanem kiállítás mutatja be az erőd történetét és a területén előkerült régészeti leleteket.

Az erőd látható maradványai Dunakeszit is UNESCO világörökségi helyszínné tehették volna (még az UNESCO tentatív listáján mint várományosi helyszín megtalálható), ha azt a magyar emberek a legkisebb mértékben támogatják. 2021 júliusban a bejelentésig juthatott volna el a birodalmi Duna határ magyarországi szakaszának Világörökséggé nyilvánítása, amennyiben azt a Kormány nem mondja vissza. Ezt a nevezést - több évtizedes előkészítés után - Magyarország 2018. január 31-én nyújtotta be az UNESCO Világörökségi közpntjához. Ezen a listán nemcsak a Duna jobb, hanem a bal part erődítményei is szerepelnek, köztük a Dunakeszi Késő-római kikötőerőd is. A Világörökség elmaradásával Magyarország és versenyképessége is jelentős csorbát szenvedett.

FELHÍVJUK A FIGYELMET, hogy az

Aktuális programok (LÁTOGATÓI IDŐPONTOK)

aloldalon megjelenítjük az előre egyeztetett csoportos látogatói időpontokat, amelyekhez az ott leírt mennyiségi feltételekkel lehet jelentkezni. A jelentkezési szándékát mailban, vagy telefonon kérjük előre jelezni (lásd. az "Információk" felső menüsorban)!

 

Erőd az ókorban

Az Erőd és környékének története A Dunántúl északkeleti részében élő, Augustus...

Az erőd feltárása és szerkezete

A Dunakeszin zajló régészeti ásatások alapján viszonylag pon­tos képet alkothatunk arról, hogyan is nézhetett ki ez a...

Állandó és időszakos kiállítások

Dunakeszi Révnél lévő, részben feltárt kikötőerőd 2000-ben bukkant elő egy magánház építése során....

Aktuális programok (LÁTOGATÓI IDŐPONTOK)

2024.03.09, SZOMBAT, 11.45-13.45 óráig ókortörténeti előadás felnőttek számára (ajánlottan 15-től 99 éves korig)....

Média megjelenések

A Dunakeszi Késő-római Kikötőerődről és a Dunai Limes UNESCO világörökségi programról készült média megjelenések egy...

Alapítványi munka

Késő-római Kikötőerőd Alapítvány Alapító okirat (.pdf) Alapítványi beszámoló 2010-2011 (.pdf) Alapítványi beszámoló...

További duna-parti látnivaló, a Strand

Dunakeszi a Dunakanyar kapuja, amely csodálatos Duna partjával, és azon túl is számos érdekességet, látnivalót rejt. A...